KOPP/KVO groep voor kinderen 8 t/m 22 jaar

Beeld Kopp groepen 8-12 jaar, 13-15 jaar en 16-22 jaar

Dagen en tijden

Omschrijving van de cursus

KOPP/KVO staat voor kinderen van ouders met psychische ( psychiatrische) - en/ of verslavingsproblemen.

Als een ouder een psychisch en/of een verslavingsprobleem heeft, zoals een depressie, psychose, alcohol- of drugsverslaving is dit voor de ouder en partner ingrijpend, maar ook kinderen kunnen hier veel last van hebben. Zij vangen vaak veel meer op dan ouders vermoeden en voelen zich vaak erg verantwoordelijk voor de zieke ouder, zijn goed in zorgen, soms is er sprake van schaamte, schuldgevoelens. Zowel het kind als het  gezin kan hierdoor geïsoleerd raken.  Kinderen zijn vaak loyaal aan de zieke ouder of gaan zich juist erg afzetten.

Er wordt voorlichting gegeven over de ziekte van de ouder, zodat kinderen beter begrijpen wat er aan de hand is en ter voorkoming dat zij zelf (op latere leeftijd) klachten gaan ontwikkelen. Ook gaat het over het herkennen van eigen gevoelens, vertrouwen en het netwerk. De kinderen ervaren dat ze niet de enige zijn en kunnen steun vinden bij elkaar. Naast praten met elkaar en ervaringen delen worden de bijeenkomsten ingevuld met leuke activiteiten.

Door wie?

Gerda Jongejeugd, Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige, KOPP/KVO-Aandachtfunctionaris

Looptijd van de cursus

De sessies bestaan uit 8 bijeenkomsten op doordeweekse dagen na school voor de kinderen en jongeren.

Toelichting locatie

De locatie waar de groep gegeven wordt varieert tussen Haarlem en Santpoort.

Toelichting dagen en tijden

Voor de verschillende groepen 8-12 jaar, 13-15 jaar en 16-22 jaar zal er bij voldoende inschrijvingen een groep starten.

Kosten

Er zijn geen kosten aan verbonden.

Inschrijven of aanmelden

Je kunt je inschrijven via het aanmeldformulier op deze site. Bij inschrijving wordt ervan uitgegaan dat beiden ouders akkoord zijn.

Doelgroepen

Jongeren, pubers en tieners, Volwassenen

Doelgroep-toelichting

De cursus wordt gegeven voor 3 leeftijdsgroepen:

Kindergroep 8-12 jaar.

In deze groep krijgen kinderen psycho-educatie over de ziekte, behandeling van de ouder, het gaat over gevoelens, vertrouwen, bij wie kan jij terecht, vragen stellen en er achter komen dat je niet de enige bent waar het thuis soms minder goed gaat. Er wordt naast gepraat ook, spelletjes gedaan, getekend, geknutseld en plezier gemaakt.

Pubergroep 13- 15 jaar.

Deze groep bevatten elementen die zowel in de kinder- als de jongerengroep gebruikt worden. Uiteraard wordt er ingespeeld op de specifieke thema’s die juist voor deze leeftijdsgroep van belang zijn.

Jongerengroep 16- 22 jaar

Deze groep is bedoeld om jongens en meiden voor te bereiden op een eigen leven. De ervaring leert dat de groep hierbij vaak erg ondersteunend kan zijn. Voor deze leeftijdscategorie speelt vaak vragen als: hoe kan ik op eigen benen gaan staan, zonder me schuldig te voelen over hoe het thuis gaat? Wie zorgt dat het huishouden bij mijn ouders blijft draaien? Wie houdt mijn jongere broertjes, zusjes in de gaten? Hoe reageert mijn vriend/ vriendin op mijn thuissituatie? Wie zorgt er voor mijn ouder? Kan ik psychiatrische aandoening of verslaving door geven als ik zelf kinderen krijg? Kan ik het zelf ook krijgen? Hoe geef ik mijn grenzen aan? Op wie kan ik terugvallen als het thuis niet lekker draait?

Inschrijfformulier

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen

Algemeen


Laatste controle op

Geef uw mening over dit aanbod

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult